Färdigt för Ruta.

2016-08-08

Har bävat lite inför denna morgon, bestämde nämligen i mitten av förra veckan att det skulle vara färdigt för Ruta idag. Såna beslut är alltid svåra att ta. Även om jag egentligen tycker svaret är givet när en häst inte mår bra, så är det hårt att vara den som ska bestämma över någon annans liv i slutändan.

Ruta hade en lätt fångkänning för ganska precis ett år sedan, den gick över på någon vecka. Hon mådde bra hela hösten men i början av februari blev hon sjuk igen och den gången tog det mycket längre tid att bli bra. Lång deprimerande boxvila, flera veckor på smärtlindring och sedan bara ganska bra, inte helt bra. Hela våren gick hon sedan tillsammans med flocken i vinterhagen, vissa dagar hade jag förhoppningen om att hon nog skulle kurera sig helt men andra dagar såg hon ut att ha ont igen. Hon har fortsatt att gå i vinterhagen och ätit hö och för ett par veckor sedan blev hon sämre igen, gick sakta och mödosamt och var på nytt i behov av smärtlindring. Det fick hon och det hjälpte en del men absolut inte helt, så då tog jag beslutet att ta bort henne. Det satt ganska långt in även om det funnits i tanken ända sedan i vintras, det kändes extra hårt för att hon var så ung, bara sju år och inte ens mitt i livet ännu.

Igår fick hon promenera in till alla de andra i sommarhagen och där spenderade hon sitt sista dygn, glad och nästan lite yster av att få vara en del av flocken i gröngräset igen.

 

Ruta i Riddarhyttan 2014

 


Linnea och Ruta startar precision.

 


Linnea och Ruta värmer upp i galopp inför bruksstart förra våren.

 

Funderar på hur jag nu ska hitta flocken när det är mörkt ute? Ruta med sin vita färg har ju lyst upp så bra..