Veterinärbesök

2016-04-13

Igår var jag ledig och det blev en dag (och natt..) i hästens tecken. På förmiddagen åkte jag och Platina till veterinärstationen för att få tandtraumat bedömt, inför det skulle hon få lite lugnande men hon uppskattade inte att bli stucken i halsen utan surnade till ordentligt. Det blev till slut en intramusk istället och hon var därefter definitivt medgörligare och spakare. Tanden som lossnat (jag hade den med mig) var precis en mjölktand som jag trodde men det var tyvärr också en liten skada på den nya framtanden. Den skadan torde inte påverka henne så det spelar väl egentligen ingen roll, men det är tråkigt i alla fall. Passade på att inspektera resten av munhålan och allt såg bra ut, både tänder och bakre bett. Med oss hem fick vi ett intyg om traumat i det fall vi någon gång behöver förklara tandens utseende, det är ju svårt att veta hur den kommer se ut när den vuxit fram färdigt. Platina var väldigt dåsig så vi fick vänta i nästan en timme innan vi kunde åka hem, det var inte läge att släppa ut henne i hagen i det duvna skicket så hon fick stå inne i box och vila.

Så tillbaka till veterinärstationen igen, nu med Lirio i släpet. Här var mina förväntningar att han skulle trassla så jag hade förvarnat redan på förmiddagen. Men där hade jag fel. Han var lite tittig när vi kom in på stationen men sen var det inga problem att vare sig raka honom på halsen eller sticka, han skötte sig utmärkt. Kastreringen utfördes stående och det gick jättefort, från start till slut bara 50 minuter. Men sedan behövde han också vakna till lite mer så det dröjde någon halvtimme till innan vi kunde bege oss hem.

Väl hemma fick Platina gå ut och så fick Lirio ta över boxplatsen. På kvällen var Eveline sugen på att gå promenad, kom ut vid 19. Jaha - då var Platina risig! Typiska koliksymtom, ville bara rulla och ligga på rygg, hon verkade ganska smärtpåverkad. Tog in henne igen, svårt att höra några tarmljud alls. Försökte få med henne ut på en promenad men hon slog nästan undan benen på sig själv för att få rulla. Tog in henne i boxen och då bajsade hon utan att bli det minsta piggare. Dags att ringa veterinären tänkte jag, efter samtalet var det bestämt att jag skulle prova om det gick att lasta henne och komma (är ju bara 4 km), om det inte gick skulle veterinären komma ut. Kopplade på transporten igen och körde ner till stallet, var kanske därifrån i 10 minuter men Eveline var kvar hos Platina, när jag kom tillbaka sa Eve att hon var mycket piggare, att hon inte velat rulla och att hon druckit mycket vatten och ville äta hö. Så då ringde jag tillbaka till veterinären och sa att vi skulle avvakta en stund och se vad som hände. Var kvar ute i stallet till midnatt, då hade hon lagt sig ett par korta gånger bara och kändes mycket bättre och ville äta. Sedan gick jag ut en gång i timmen och tog en kort promenad med henne och när klockan var 4 var hon sitt vanliga jag och hon fick gå ut till de andra. Det var skönt att få gå in och sova en stund eftersom jag skulle iväg till jobbet 5.45...

Idag har hon mått bra och det har även den nykastrerade herren gjort. Micke var hem vid lunch, då hade någon legat ner i hagen, men hur skulle han kunna veta vem det var..?? Alla ser likadana ut utom möjligtvis Ruta, enligt honom. Då tänkte han riktigt smart tycker jag, han hade gått fram till den liggande ponnyn och tittat i munnen. Den liggande ponnyn hade en skadad framtand och därmed var frågan besvarad :-).

På tal om annat börjar det bli så smått grönt, Josefine gjorde en liten hage så att Lilja och Smilla som är först ut med fölning skulle få äta lite gräs. Snällt!