Nyårsafton och 2011

2011-12-31

Ja nu är året 2011 snart till ända. Idag, nyårsafton, är nog denna vinters hittills kallaste dag då det var sju minusgrader och strålande sol på förmiddagen. Jag, Josefine och Eveline byggde upp hindren igen och så fick Ting och Ruta prova att hoppa. Ting gick det ganska bra för, hon bjöd fint. Ruta var inte helt med på syftet först men sedan hoppade hon också om än bara halvglatt. Ingen av dem kunde dock mäta sig med Lilja och Fluora igår! Vi tog ut de två sistnämnda för några språng idag också och de flög glatt över och verkade verkligen tycka det var jättekul!

Vi tyckte förresten nästan att Ting börjar se dräktig ut? Hon är ju inte kollad men brunstade aldrig om trots att hon gick med Bitis i nästan två hela månader efter sin betäckning. Ja det visar sig med tiden men vi är såklart väldigt nyfikna!

 

Året som passerat...

År 2011 måste vara det friskaste bland mina hästar på väldigt många år. Ingen har behövt veterinärkontakt om man undantar vaccinering och avmaskningsrådgivning, är mycket glad och tacksam för det.

Förra vintern var som bekant lång och kall, det positiva med det var att hagarna var rena och fina och därmed hästarna också. Under de förra vintermånaderna körde jag in Ting och det var roligt och gick komplikationsfritt. Ett av syftena med hennes inkörning var att hon skulle få de bästa förutsättningarna inför treårspremieringen, med hjälp av vagn skulle hennes kondition förbättas och förhoppningsvis skulle hon muskla sig fint också.

 

 

I slutet av mars åkte jag tillsammans med Johanna (Skärgården) och Jeanette (Upplunda) till Dalarna för att lyssna på ett föredrag av Morgan Johnsson. En mycket trevlig dag som avslutades i hagarna hemma hos Gunilla på Kölnäs stuteri där vi fick titta på alla hennes fuxar.

Så kom våren och i mitten av juni åkte vi på den första utställningen som var i Söderhamn. Ting och Ruta följde med och fick varsin silvermedalj, Ting fick "som vanligt" 39 poäng och hur kul är det när man är tre år! Några dagar senare fick vår katt Silla två ungar och barnen tyckte förstås det var både mysigt och spännande.

 

 

I mitten av sommaren inföll en ren shetlandshelg (fler sådana önskas!!). Dels var det den stora dagen D, dels ett föredrag av Remond Molenkamp och Ulrika Nordmark och så var det även utställning ute på Väddö. Den stora dagen D innebar förstås treårspremiering för Ting och den kunde inte slutat bättre än den gjorde - ett vackert diplom med 42 hela poäng. Det gjorde mig SÅ glad. Dagen efter ute på Väddö fick Ruta sitt bästa resultat sedan hon var föl, hon fick 38 poäng. Lilja visades också, hon skötte sig utmärkt men visningen gav ynka 35 pinnar.

 

 

Några dagar senare var det Selenes tur att göra oss glada då hon nedkom med en liten hingst efter The Look of The Moment. Det är en sådan lättnad när fölningen är lyckligt passerad, när det går en ny liten individ i hagen tillsammans med sin mor, det är så fint och känns så bra. Den lille fick namnet Pettersbacka Gallium.

 

 

I augusti åkte hela familjen ner till Tidaholm för att hämta hem en alldeles ny Roslagsrockard. En ganska dyr investering som jag inte tror vi kommer att ångra. Efter det var det dags för avelshingsten The Next Episode att hälsa på hos oss. Han betäckte Selene och Ting och fick även ha Linnea på ryggen några gånger. Bitis var lugn och snäll och stannade i nästan två månader innan vi skjutsade hem honom till Stall Mjälkärr. Varmt tack för i år Ellinor och Thiffanny!

 

 

Hösten innebar två utställningar till för oss, den ena i Köping och den andra i Kolbäck, båda två väldigt trevliga och förträffligt anordnade. I Köping visades Selene med föl och hennes ettåriga dotter Fluora. Selene fick guld, Gallium fick 39 och Fluora fick 38. Selene kunde vara stolt över sina barn! Samtliga var även anmälda till Kolbäck men tyvärr blev Selene halt så hon och Gallium fick stanna hemma. Fluora och Lilja ställde däremot upp, de fick tävla emot varandra, båda fick 37 poäng och det var väl sådär tycker jag.

 

 

Under hela året har vi jobbat vidare med det nya stallet. Det tar sin tid men när man tänker efter har det gått rejält framåt sedan förra årsskiftet. Den stora högen med schaktmassor som låg framför stallet är borta, taket är färdigt både in- och utvändigt, putsningen invändigt är färdig, det lilla förrådet och utedriften är klart, alla fönster målade och på plats, en del av boxinredningen är också på plats mm. De stora saker som återstår är putsning utvändigt, målning av all puts inne och ute, el och vatten, inredning av stallkammaren och göra i ordning stallplanen. Så det finns att göra! Den stora frågan är: Kommer hästarna att bo här nästa vinter!?

 

~ Gott nytt 2012 ~