I förrgårkväll var jag på föreläsning om fölning och fölsjukdomar. Det var distriktsveterinär Thomas Sandebert som höll i pappren, men faktiskt var alla veterinärer (sex stycken) som arbetar på stationen närvarande. Nästan som en expertpanel! Vi var många som var där och lyssnade, närmare 45 tror jag det var. Föreläsningen var kostnadsfri och inte nog med det, vi blev bjudna på pajer, sallad, kaffe och kaka också. Men det kan man vara värd med tanke på alla pengar man lägger på veterinärkostnader.. ;).
Föreläsaren gick igenom en normal fölning, variationer inom normalintervallet, fellägen, när man som övervakare ska gripa in och vad man kan göra samt komplikationer hos sto i samband med fölningen. Sedan pratade han vitala parametrar hos nyfött föl, vilka kontroller som var viktiga att utföra, de vanligaste diagnoserna under den första levnadsveckan och symptom på dessa. Efter det handlade det om parasiter hos föl samt vaccinationsprogram.
Detta tog nära tre trevliga timmar, en del saker var inga nyheter medans andra var mycket intressant. Jag tycker han gav många bra tips om vad man själv kan göra i väntan på veterinär, både vid fölning och om föl eller sto blir sjukt.