Fenix förbryllar

2012-12-12

Nu är fölet Fenix under utredning. Han är pigg och glad, liten och söt, biter på det mesta och är precis som en fem månader gammal hingst ska vara men med en liten reservation - han saknar penis..

Kapitel 1: Någon penis har han aldrig haft vilket jag reagerade på redan när han var någon vecka gammal. När ett föl föds tittar man ju omgående att det kan kissa och bajsa vilket också Fenix gjorde, men efter någon vecka började jag fundera att han aldrig halade ut snoppen. Pratade med distriktsveterinärerna som sade att det då och då hände att fölet väntade någon månad med att lufta och att vi skulle avvakta ett tag. Pratade med dem igen efter någon månad och då började de också tycka det hela var lite konstigt. Vi bestämde att eftersom Fenix inte var det minsta besvärad av detta, han kissar nästan som man ska det vill säga urinen kommer från rätt ställe men "inifrån" hålet, så skulle han få relaxerande läkemedel i samband med den första stelkrampsvaccinationen vilket brukade kunna locka fram en försvunnen penis.

Kapitel 2: Detta gjorde vi då när han var fyra månader gammal, han fick lugnande och blev så soft i hela kroppen men inget annat spännande hände tyvärr. De palperade också förstås men fann inget annat än ett tomt hål.

Kapitel 3: Då kontaktade jag hästkliniken i Uppsala, Ultuna, de hade knappt hört talas om detta problem tidigare. Veterinären Ylva kunde dock påminna sig om någon liknande historia för många år sedan, då var det en hingst som saknade både penis och testiklar och som hon mindes det hade han haft ett kromosomfel. Efter en vecka återkom hon med en idé - hon hade varit i kontakt med ett laboratorium i Texas, USA, dit skulle vi kunna skicka blodprover för kromosomanalys. Detta var definitivt inte gratis förstås och eftersom felet är medfött täcks ingenting av Fenix försäkring.

Kapitel 4: Bestämde mig för att utföra analysen. I måndagsmorse var distriktsveterinären här och tog prover, vi tog sju rör, fem att skicka till Texas och två som Sofia Mikko på SLU gärna ville ha. Hon forskar ju kring en hel del olika saker på bland annat shetlansponnyer och tyckte att detta fall lät spännande. Att skicka blodprover till USA krävde nästan en hel arbetsdag i förberedelser - flera olika tillstånd och sju blanketter som skulle fyllas i. Dessutom måste proverna gå med FedEx samma dag från Arlanda för att transporttiden skulle bli så kort som möjligt, ja mycket som skulle klaffa. Nu är det bara att hålla tummarna att rören kommer fram helskinnade, att de varken har haft det för varmt eller för kallt under resan och att de går att analysera som planerat.

Fortsättning följer...