Knotten har vaknat

2015-05-28

Nu har Smilla ganska exakt en månad kvar till beräknat datum för sin fölning. Fick hjälp av Ella att kolla hur hon gjort sist hon fölade, år 2011, då hon fick stöfölet Ninni Guldlock hos Christina i Uddevalla. Vi jämförde betäckningsdatum och nedkomst och då kom vi fram till att hon minsann gått över tio dagar. Okej. Kanske blir till att vänta då. Juver har hon i alla fall satt sedan sex veckor, det är ömsom spänt och ömsom lite mjukare men spenarna är hela tiden helt tomma. Men som sagt, det kanske blir till att vänta lite extra och ännu är hon inte ens inne i "tre-veckor-före-tre-veckor-efter-perioden".

Igår fick killarna gå och beta i en av korridorerna, det vill säga i gången mellan två av hagarna. Jag brukar stänga av dem ibland så att det gräset också får ätas upp, annars måste man röjsåga där och det är ju slöseri med mat. Populärt hos Fenix och Lirio förstås, de kommer att få gå där dagtid nu fram till de flyttar ner till deras sommarhage hos mina föräldrar om några veckor.

Knotten har verkligen vaknat till liv, när jag varit ute de senaste kvällarna kan man bli helt knäpp på dem, de är som ett stort moln kring hästarna. De märks ju inte riktigt på något sätt, de surrar inte, det som märks är att det kliar i hårbotten och när man kommer in har man fullt av halvdöda knott som fastnat i håret. Så skönt att komma in och komma ifrån dem, stackars hästar, de kommer inte ifrån dem trots att alla är kvar i sina vinterhagar nattetid och kan gå in i  utedrifterna.