För mycket dramatik.

2019-12-21

Här har minst sagt varit dramatik i julefriden, i tisdags fick Platina ett träd i sitt huvud. Vi hade en trädfällare på besök och hon kom i vägen, kan man säga. Josefine kom hem tio minuter efter att det skett och då låg Platina utan medvetande i hagen, delvis under trädkronan, men hon satt inte fast. Josse ringde mig på jobbet men det tar en stund att ta sig hem sju mil med buss, så hon ringde ut veterinär själv och de två tog hand om Platina tillsammans. Platina hade efter ca 25 minuter rest sig vingligt upp, betett sig konstigt, snubblat och gått in i andra träd. Hade en andningsfrekvens på nära 80 (...) i minuten och en mycket hög puls. Jag kom hem så fort det gick och så lastade vi henne och åkte in till Ultuna. Där konstaterades att höger sida av pannan var ordentligt uppsvälld, vidare att hon hade tydliga blåsljud på hjärtat samt bara halvsidiga tarmljud. Hon stod med huvudet tungt nere i golvet och var allmänt slö. Hon fick givetvis stanna kvar där. De gjorde en röntgen som visade flera sprickor och en fraktur i skallbenet. Även vätska i bihålorna som kommit dit genom sprickorna.

Dag två där träffade hon en neurolog som inte hittade några större fel, förutom en kraftig hjärnskakning (hade varit konstigt annars), de sa hon var något piggare men utan aptit. Den tredje dagen mådde hon bättre, var vaken och hade börjat äta. Vi beslutade om konservativ behandling och hämtade hem henne på kvällen.

Nu står hon inne på box och känns ganska som vanligt även om hon inte äter riktigt som hon brukar, trots att hon får välja precis vad hon vill och har fri tillgång till det mesta i matväg. Idag var jag och Eveline ute i stallet i 2½ timme och då gick hon lös mellan boxen, gången och höförrådet hela tiden och var nöjd med det. Hon har huvudet höjt i normalläge och gnäggar när vi kommer. Har kompis i grannboxen, någon av de andra får sällskapa ett dygn i var, men hon verkar helt lugn och tillfreds med att stå inne. Smärtlindras givetvis och så har hon antibiotika i några dagar till, för vätskan i bihålorna, som för övrigt självdräneras genom vänster näsborre.

Jag tror hon kommer bli bra, min fina Platina.

 

 

 Platina och Eveline när det var dags att åka hem.