Buksmärta UNS

2014-03-20

För en vecka sedan hette inlägget "Fjärilar överallt" men det var då det. Nu har det varit kallt, snöat till och från i flera dagar, det ligger nog ca 1½ dm på marken. I morse blev det plus på termometern och sedan dess har det snöslaskat från himlen. Men det är inget att göra, bara hänga med!

I tisdags jobbade jag. Josefine fixade hästarna på morgonen och jag kom hem ganska tidigt, redan 15.30. Hade ingen brådska ut till mockningen, lagade mat och grejade med tvätt. Halv sju gick jag ut och började med att bjuda hingstarna på lite gott.

Notering ett: Såg att Fenix var full av snö på hela kroppen, det var inte de andra två. Har väl rullat sig, tänkte jag.

Notering två: Fenix nosade bara på morötterna, gick sedan iväg. Inte bra, stort observandum, tänkte jag.

Notering tre: Fenix lade sig på sidan och spjärnade med benen som om han tänkte föla. Okej, han är inte dräktig, tänkte jag.

Slutsats: Buksmärta UNS (utan närmre specifikation), som det heter i mitt yrke.

Hämtade grimman och tog med honom in i stallet. Eftersom tarmljud fanns sprutade jag i honom Paraffinemulsion och vatten med några minuters mellanrum. Han fick låna Tings box och där låg han i spånet och hade ont och kändes trött. Men efter någon timme såg han mycket piggare ut, började gå runt i stallet (hade boxdörren öppen), började leta höstrån och stod och gnäggade åt de andra. Sedan både kissade och bajsade han, åt ett par morötter och så även hö med god aptit. Vid midnatt fick han gå ut till de andra killarna och har sedan dess som tur är mått bra och varit som vanligt.

Usch, det är verkligen aldrig roligt när hästarna inte mår bra.